Róma városa pályázik a 2030. április 25. és október 25. között zajló 2030-as Világkiállítás megrendezésére.

A pályázatban szereplő “Ember és környezete: városregeneráció, integráció és innováció” téma – amellett, hogy Róma identitásának szerves részét képezi – különösen időszerű, mivel az embert és a jövő fenntartható és befogadó városa víziójának előmozdítása érdekében saját környezete újragondolására való képességét helyezi a figyelem középpontjába.

2050-re a világ népességének több mint 60%-a fog nagyvárosban élni, ami azt jelenti, hogy sürgősen el kell gondolkodnunk az ember és környezete kölcsönös alakulásán, és már most fenntartható módon kell cselekednünk, hogy jó múltja legyünk a közösen építendő jövőnknek, megvédve az emberek sokszínűségét és a természet biológiai sokféleségét.
2030-ban a fenntarthatóságnak és a technológiának egy hullámhosszon kell mozognia olyan városokban, amelyeket független, de mégis összekapcsolt tudásközpontoknak kell tekintenünk.
Hol kezdjük el ennek a jövőképnek a keresését? Egy olyan helyen, ahol a törtélem mindig otthontra talált, és amely különböző kultúrák találkozása révén virágzott fel. Hagyományok kereszteződése, ahol a múlt és a jövő együtt él. Technológiai és tudományos központ. Egy minden “Ember és Környezete” előtt nyitva álló, a jövőbe tekintéskor mindig változásra képes kapu.

RÓMA

Róma pályázatának témája
“Ember és környezete: városregeneráció, integráció és innováció”

Regeneráció: a zöld és fenntartható fejlődés új, egyetemes modelljei kialakítása érdekében nagyobb figyelmet szentelni a környezetnek és közösségeinknek.

Integráció: összekapcsolni a társadalom különböző alkotóelemeit és hasznosítani az általuk képviselt értékeket.

Innováció: új gondolkodásmódokra való bátorítás, a legmodernebb technológiák optimalizálása a kihívásaink kezelése érdekében.

A RÓMAI EXPO 2030 ÖT PILLÉRE

1. FEJLŐDÉS és REGENERÁCIÓ
Az újjászületéshez és a jövőbe tekintéshez szükséges, saját múltunkból kiinduló megújulásra és átalakulásra való képesség.
Róma, az örök város, Olaszország, a gazdag hagyományokkal rendelkező ország: ahol a múlt mindig a jövőt formálta.

2. SOKFÉLESÉG és INTEGRÁCIÓ
Az interkulturalitás és a sokszínűség egyre inkább a növekedéshez szükséges kreativitás, gyarapodás és megosztás szinonimája.
Róma és Olaszország különböző kultúrák összessége, amelyek egyediségét ez a keverék adja.

3. FENNTARTHATÓSÁG és KÖRKÖRÖSSÉG
Tetteink hatásainak mérlegelése többé nem opció: a jövő a fenntarthatóság melletti döntésekről és az erőforrások felelős használatáról szól.
Róma és Olaszország természeti és kulturális öröksége a megőrzendő értékek szimbóluma.

4. DIGITAL FIRST és ZERÓ KIBOCSÁTÁS
A digitalizáció immár a jelenünk, de új megközelítésre van szükség ahhoz, hogy a jövőnk valóban ragyogó, gyors és környezeti szempontból fenntartható legyen.
Olaszország és Róma a történelem során, mindig élen járva, a kultúra és a tudományos kutatás bölcsője volt.

5. DECENTRALIZÁCIÓ és KAPCSOLAT
A Web 3.0 alapelve, mint egy olyan valóság tükörképe, ahol már nem egyetlen irányítóközpont létezik, hanem független és összekapcsolt csomópontok hálózata.
Róma, a történelem első globális központja, a világ összes központját összekötő esemény helyszínévé válik.

Alig várjuk, hogy ismét találkozhassunk veletek Rómában!