Hogyan ismerjük fel az olasz
élelmiszereket

Az olasz védjegyek és mit jelent az „Italian Sounding"

Your image

DOP (Denominazione di Origine Protetta)

Eredet megjelölés alatt egy meghatározott földrajzi terület nevét értjük, amely az adott helyről származó mezőgazdasági vagy élelmiszertermék jelölésére szolgál, és amelynek minőségét vagy jellemzőit alapvetően vagy kizárólagosan a földrajzi környezet határozza meg (beleértve a természeti és az emberi tényezőket). Nagyon fontos, hogy mind a termelés, mind a feldolgozás, mind az előállítás az adott területen történjen.

Your image

IGP (Indicazione Geografica Protetta)

Földrajzi jelzés alatt azt a meghatározott földrajzi nevet értjük, amely az adott területről származó mezőgazdasági vagy élelmiszertermék megjelöléséül szolgál és amelynek minősége, hírneve vagy más jellemzője a földrajzi eredetnek tulajdonítható. Fontos, hogy a termelés és / vagy feldolgozás és / vagy előállítás az adott területen történjen. Az DOP-tól eltérően, az IGP esetében elegendő, ha a fent felsoroltak közül legalább a gyártási folyamat egy része a területen zajlik.

Your image

DOC (Denominazione di Origine Controllata)

A DOC védjegy általában korlátozott, kis és közepes méretű területeken előállított, földrajzi nevüket viselő élelmiszerek minőségének elismerése. Általános szabály, hogy boroknál a szőlő neve követi a DOC nevét, és a termelési szabály szigorú. Ezeket a borokat csak pontos kémiai és érzékszervi elemzések után engedik fogyasztásra - 164/92 törvény.

Your image

DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)

A DOCG védjegy, a minőségi érték elismerése, amelyet egyes nemzeti és nemzetközi hírű DOC boroknak tulajdonítanak. Ezeket a borokat szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá, 5 liternél kisebb űrtartalmú edényekben forgalmazzák, és az eredet garantálása érdekében jelöléssel kell ellátniuk, amely lehetővé teszi az előállított palackok számozását - 164/92 törvény.

Your image

Certificazione IGT (Indicazione Geografica Tipica)

Az IGT védjegy az asztali borok minőségének elismerése, amelyeket általában nagy termőterületek és kevés korlátozó termelési szabályozás jellemez. A feltüntetést más megemlítések is kísérhetik, például a szőlőfajta.

Your image

Certificazione PAT (Prodotti Agroalimentari Tradizionali)

A PAT megjelölést azok az egy adott területre jellemző élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek kapnak, amelyeket emberi fogyasztásra szántak és amelyek helyi hagyományos termeléshez kötődnek. Az ezzel a megjelöléssel rendelkező élelmiszereket legalább 25 éve állítják elő, meghatározott feldolgozási, tartósítási módszerekkel egy adott területen. Szorosan kapcsolódnak olyan tényezőkhöz is, mint a hagyomány, a terület, az alapanyagok és a termelési technikák. Azok a termékek, amelyeknek már DOP vagy az IGP eredetmegjelölést tulajdonítottak, nem vehetők fel a PAT kategóriába.