Nemzeti Űrnap. Antonio Tajani, az Olasz Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Miniszter videóüzenete.

Nemzeti Űrnap

December 16. a Nemzeti Űrnap. Célja a repülőgépipari és űrhajózási ágazat kutatásának bemutatása, illetve a szektor felértékelésére való törekvés. Az esemény Olaszország első műholdjának, a San Marco 1-nek 1964. december 15-i fellövését ünnepli, amelynek köszönhetően a Szovjetunió és az Egyesült Államok után Olaszország lett a harmadik ország a világon, amely átlépte a Föld légkörét. Azóta Olaszország számos rekorddal büszkélkedhet a világűrben, és a nemzetközi színtér egyik főszereplőjévé vált.

A jelentős intézményi és ipari elkötelezettségnek köszönhetően Olaszország az idők során egy teljes űrkutatási ellátási láncot épített ki, amely az összes érintett ágazatban működik, és amelyet a területre szakosodott Egyetemek és kutatóközpontok hálózata, valamint a nagy-, közép- és kisvállalkozásokból álló termelési lánc táplál. Nemzetközi téren hazánk az Olasz Űrügynökségen (ASI) keresztül vezető szerepet játszik mind európai szinten, ahol az Európai Űrügynökség (ESA) harmadik legnagyobb támogatója, mind pedig világszinten, a NASA-val való szoros együttműködésének köszönhetően, akivel az utóbbi évek számos legérdekesebb tudományos küldetésében vesz részt, például a Nemzetközi Űrállomáson.

Az olasz űripar azon kevesek egyike a világon, amely a szakosodott termékek és szolgáltatások teljes és rendkívül versenyképes láncolatával rendelkezik, beleértve a hordozórakétákat, az űrinfrastruktúrát, a downstream szolgáltatásokat és a nanoszatelliteket. Olaszországban több mint 200 vállalat, 12 technológiai klaszter és három nemzeti ipari szövetség működik. Egy élvonalbeli technológiai szaktudás gazdagsága, amelyet a már létrehozott űrkutatási start-up vállalkozásokba és technológiai klaszterekbe történő befektetések révén tovább kell erősíteni.

Olaszország és az asztrofizika, egy soha véget nem érő felfedezés – Olaszország nagymértékben részt vesz a Naprendszer és az Univerzum tanulmányozásában. Az olasz csillagászat kiválósága 1610-re nyúlik vissza, amikor Galileo Galilei megépítette első távcsövét a csillagok és bolygók tanulmányozására.
A Nemzeti Asztrofizikai Intézet a világegyetem tanulmányozásának fő olasz kutatóintézete. Támogatja, végrehajtja és koordinálja a csillagászat és az asztrofizika területén folytatott kutatási tevékenységeket, az Európai Unió programjainak és nemzetközi szervezeteknek a keretében is. Innovatív technológiákat és korszerű műszereket tervez és fejleszt a kozmosz tanulmányozásához és feltárásához.

A Naprendszer felfedezése, amely az 1960-as években a Hold felé tartó versennyel kezdődött, a következő évtizedtől kezdve először a Földhöz legközelebbi és leghasonlóbb bolygók, a Vénusz és a Mars felé fordult, hogy fokozatosan elérje az összes többi égitestet és a rendszer szélsőséges határait. Olaszország és az Olasz Űrügynökség már legalább két évtizede döntő mértékben hozzájárul e területen zajló legnagyobb nemzetközi missziókhoz.
Az amerikai és európai szondákon olyan olasz tudományos műszerek vannak jelen, mint a Mars Express, a TGO és az MRO (Mars körüli pályán), a Merkúr tanulmányozására szolgáló BepiColombo és az ExoMars, amely egy automatizált rovert visz a Marsra. Olaszország vezető szerepet játszott a Cassini-Huygens kiküldetésben (amely a Szaturnusz-rendszert tanulmányozta) és a Rosetta misszióban is, amely a Csurjumov-Geraszimenko üstökös tanulmányozására irányult), és a következő, exobolygók tanulmányozására szánt európai szondák, a Cheops és a Platon fedélzetén is ott lesz.

Olaszország, az Olasz Űrügynökségen (ASI), és a hazai iparon keresztül, ma már hosszú és fontos kutatási hagyományokat folytat az űrmeghajtás területén. Az ASI elsődleges feladata az űrszállítási ágazatban az olyan közlekedési rendszerek fejlesztésének és megvalósításának támogatása, amelyek hozzájárulnak az űrhöz való európai hozzáférés stratégiai függetlenségéhez. Az űrszállító rendszerek természetüknél fogva összetett rendszerek, amelyek jelentős gyártási és termelési kapacitást, valamint speciális földi infrastruktúrákat igényelnek. Ezért az ASI elsősorban európai szintű, az ESA-n belüli és nemzetközi szintű együttműködésen keresztül hajtja végre ezeket, amelyet erős szinergikus és kiegészítő nemzeti tevékenységek kísérnek.

Az Artemis 1 küldetésé, utazás a Hold felé. Olasz Ürügynökség (ASI) videója
(olasz nyelvű)
Olaszország az űrben. A Vega-C fellővése. Az Olasz Ürügynökség (ASI) videója az olasz hordozórakétáról (olasz nyelvű)
Licia Cube első képei a DART becsapódásáról. Az Olasz Ürügynökség (ASI) videója a Dart küldetésről (olasz nyelvű)
Az Olasz Ürügynökség (ASI) Elnökének, Giorgio Saccoccia videóüzenete
(angol nyelvű)